maanantai 17. joulukuuta 2012

Peltipurkkiämpärit


 Pitkästä aikaa, on luvassa tekemistä! Ihan kunnon tuunausta meinaan. Haaveilin, että olisin tehnyt Joulukalenterin tänne blogiin tänä vuonna mutta aikatauluilla ja kiireillä oli muut suunnitelmat ja piti vähän rukata ajatuksia jotta en olisi ollut jouluun mennessä aivan rättiriepu-uupunut. 

Sanotaan siis että jospa tämän viikon tekeleet muodostaisivat sellaisen 
 Aatonaatto-viikon melkein Joulukalenterin
ihan kertakaikkisen loistava nimi (ihan tuntee olonsa kirjailijaksi, heh) joo, tällä mennään.
 

Ensimmäisenä on luvassa Peltipurkkiämpäreitä, vaiko sankoja? Romukierrätystä kuitenkin. 

Sain nämä erittäin suuret kurkku-peltipurkit (3 kpl vaikka kuvassa vain 2) Sokoksen hedelmäosastolta kun satuin paikalle kuin taiottuna sillä hetkellä kun siinä työntekijä täytti suolakurkku-astiaa. Kannattaa pyytää ruokakaupoista tai laitosruokaloista josko voivat laittaa sivuun odottamaan innokkaan askartelijan noutoa. Olin iki-iloinen kun sain nämä etikalle lemuavat purkit, taisi siinä olla työntekijällä lievästi hämmästyttävä hetki tämän pöhkö-hymystä ja hän vielä huuhtelikin purnukat tupla-ilostukseksi.


Kotona otin purkkien kannet kokonaan irti, kevyt huuhtelu sekä hioin sisäreunan Dremelillä pikaisesti jotta en saisi reunasta jatkossa haavaa, sillä se on tosiaan terävä, joten hiokaa sitä hiukan.

Kahvat hankin Bauhausista, alle 2 e kappale ja taivutin pihdeillä helposti taipuvia kiinnityspäitä hiukan kaareviksi,

 Jotta ne istuisivat kaarevan purkin kylkeen. Mallasin kahvoja kohdilleen ja merkkasin porattavien reikien paikat tussilla.


 Automaattipistepuikko on superkätevä väline (tuossa porakoneen vieressä kuvassa, maksaa jotain 1-2 euroista) sillä sen avulla saat paukautettua "lommon" peltiin ja poraaminen käy kuin tanssi porakoneella kun terä ei lipsu minnekään. Tämä vekotin tuli tutuksi hyvin Vintagen viemää-kirjassa.

Reiät siis seuraavaksi kahvoja varten, käytin 3,5 mm metalliporanterää.


Sitten popniitataan, eli käytetään vetoniittejä, sama vekotin ja samat niitit vaikka kumpaa tahansa nimeä käyttäisi. Popniittaaminen on superhelppoa, katso käyttöohjeet Vintagen viemää-kirjasta jos olet epävarma kuinka se käy! Näihin kävi hienosti 3,2 x 8 mm vetoniitit.


 Tältä kahva näyttää paikoillaan, supersiistejä nuo popniitit eiks jeh?


Viimeiseksi maalia pintaan, käytin sinkkispraymaalia, ollut luottomateriaali jo moneen projektiin, tällähän saa metalliin, tai sitten vaikka puuhun, sinkityn metallin ilmeen ja ihan oikeasti ohuen metallipinnan! Sinkkimaali-pintaahan saa tuttuun tapaan patinoitua suihkuttelemalla sitä vesi-etikka-seoksella vaikka suihkupullosta. 
Jätin tällä kertaa patinoimatta. 
 
 Tässäpä ovat valmiit peltipurkkiämpärit, monikäyttöiset, vaikka ulkotulille tai pieneksi roskapöntöksi tai miksikä vain. Huomenna näytän mihin muuhun niitä tuli jo käytettyä. 

Mukavaa maanantaita ja kiitos tosi paljon kommenteista edelliseen!


I recycled some large tin cans into handy containers by attaching handles on the sides. You can use these as a trashcan, or for paper rolls or even for large outside candles, they can handle it. 

The best projects are the ones where you get to recycle something that was going to be trash, into something usable. The finish on them is zink-spraypaint, that you can give patina by spraying it with water-vinegar-mix but I left mine just plain and supermatte.

37 kommenttia:

  1. Oi kun on kaunista, kerrassaan kekseliästä :)

    VastaaPoista
  2. Tosi upeat ja oivallinen kierrätys idea.

    VastaaPoista
  3. Niin parasta kierrätystä, ja tekemistä todellakin! Hieno lopputulos!

    VastaaPoista
  4. On kyllä taas aivan mahtava idea ja upea toteutus!

    VastaaPoista
  5. Tätä täytyy kokeilla! Upeat tuli! <3 Itselläni on varastossa odottamassa kaksi vastaavaa kurkkupurkkia, kun oma ajatukseni ei sitten kohdannutkaan todellisuuttaa, mutta tämä idea on mainio! :)

    VastaaPoista
  6. Ihana idea, kiitos :) Lisää tällaisia tarpeeksi helppoja ja selkeitä ohjeita! Nyt täytyy vaan metsästää kurkkupurkkeja :)

    VastaaPoista
  7. Kivoja juttuja! Mistä tollasia popniittikoneita saa?

    VastaaPoista
  8. Tanja, popniittipihdit, tai vetoniittipihdit niin kuin ne todennäköisesti on nimeltään rautakaupassa, saa tosiaan ihan normi rautakaupasta :)

    VastaaPoista
  9. No voi hitsi. Wau!!! Tosi kivat, tosi simppeli idea, mut ihan superit.

    VastaaPoista
  10. Hienot on! Mulla on tuolla kanssa muutaa purkki jemmassa odottamassa paukkumaali-inspistä. Kahvat kyllä oli uus juttu... hmmm...

    VastaaPoista
  11. Wau, mahtava idis ja loistava toteutus! =)

    VastaaPoista
  12. No onpas mahtava idea! Tälläset romukierrätykset on niin parhaita.

    VastaaPoista
  13. Ooo, tosi kivat. Nyt tiedän mitä haluan joululahjaksi vaikka papparaiselta sen saisikin lainaan!! POPNIITTIPYSSYN. :D Kiitti kivasta ideasta purkkien suhteen taas..

    VastaaPoista
  14. Ei tarvitse mennä rautakauppaan asti ostamaan sillä popniittipyssyjä on ihan isommassa marketissakin myynnissä. Tai ainakin ennen oli. :)

    VastaaPoista
  15. oumaigaad, miksen tuota ole koskaan hoksannu?

    Punaista spraymaalia jäi himmelihommista vielä vähäsen...

    VastaaPoista
  16. Vau, miten ihana idea ! Lopputulos on aivan huikean kaunis : )

    VastaaPoista
  17. Hyvät hyssykät että tulikin upeat! :O Mistä noita ideoita oikein pukkaa??? :D

    VastaaPoista
  18. supermahtava ja ihana idea!! :)

    lovelylenores.blogspot.com

    VastaaPoista
  19. Hienot tuli! Itse olen uusiokäytänyt noita kurkkupurkkeja ompelemalla sisään peruspussukan ja käärinyt pussin reunojen yli. Helppo ja halpa tapa saada lisää säilytystilaa.

    Allekirjoittanut muuten kiittää ja kumartaa. Paketti saapui perille ja aivan kotiovelle asti. Lähiposti kun on täyttynyt nöin joulun alla joten urakkana kuljettaavat paketteja iltaisin aina kotiovelle asti :)

    Rauhallista Joulun odotusta ja NAM! :)

    VastaaPoista
  20. Hieno idea! Pitänee heti mennä paikalliseen ravintolaan kerjäämään isoja tölkkejä ; )

    VastaaPoista
  21. Ihanat! Mäkin olen ommellut tuollaisiin purkkeihin vuoripusseja, mutta tämä kahvallinen malli on aivan älyttömän kaunis! Kiitos ideasta, pitänee joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
  22. Mahtavaa kun tykkäätte ja kiii-tos! nämä oli hauskat rakentelut, roskasta rakastettavaa :)

    nuokku, no mainiota kun tykkäät, se on siis NAM-joulu tulossa ;) P.s. unohdin aivan kirjoitella perään sähköpostilla että ne sisä-metalliosat kirjaimista lähtevät irti jos tarvitsee! Hyvää ja rentoa joulua sinullekin :)

    VastaaPoista
  23. Itse kaupan tätinä hamstraan kaikkea kivaa ja tällaisista kurkkupurkeista tein lasi- ja metallikierrätysastiat ihan vaan spraymaalilla. Blogissani niistä löytyy tarkemmin juttua ja kuvaa.

    VastaaPoista
  24. Hei!Todella kivat purkit, mutta olisko kuvaa tästä vesi-etikka patinoinnista, olis mukava kokeilla?

    VastaaPoista
  25. Oi, onpas hyvän näköisiä ja oivallinen idea! Pitää laittaa korvan taakse :)
    Joulun iloa ja herkkuja!

    VastaaPoista
  26. Meinaaja, sinkkimaalikin on ihan vaan spraymaalia :)

    Pirkko, tuolla Vintagen viemää-kirjassa on Peltikaappi-ohjeen kohdalla työvaihekuvat ja kaikki vinkit tästä etikka-vesi-patinoinnista. Toimii kaikille muillekin sinkkipeltisille tavaroille :)

    TiaNina, kiitos sinullekin ja kaunista joulua!

    VastaaPoista
  27. Ihanat. Teidän kirja on kyllä ihan aarre :) Tällaiset purkit taitaa tulla meillekin jossakin vaiheessa

    VastaaPoista
  28. Hienoja. Erityinen kiitos käytännöllisistä ja konkreettisissta ohjeista, joista sellainenkin, jolle puutyöt ei vielä hallussa, saa riittävää infoa. Mukavaa joulunaikaa.

    VastaaPoista
  29. Sain joululahjaksi sormustin ja sorkkarauta kirjan, nälkä kasvoi syödessä ja kävin vielä kirjastosta vintagen viemää.Nyt menee mukavasti illat ideoita katsellessa.

    VastaaPoista
  30. Great idea it's very nice,
    I'm going to try!

    VastaaPoista